14 juni 2024

Clubhistoriek

In den beginne was er Jozef Vansonhoven en schreven we 1985. Samen met enkele kompanen richtte hij de Tai-Iku Ju Jutsu club op in Mol Achterbos. Alfons Leten trainde een 10-tal sportievelingen in de nobele “Hakko-Ryu”-stijl. Jozef, Jef voor de ingewijden, am het voorzitterschap voor zijn rekening. Luc Rombouts bemande het secretariaat. Dit alles onder de mantel van de “School of selfdefence”.

En Jef zag dat het goed was.

In de daarop volgende jaren groeide de club. Voor de jeugd werd een kinderclub toegevoegd. Verscheidene interim trainers lieten hun indruk achter op de tatami. Zo zagen we Marc Van Baelen en Gerard Westhovens passeren. Omwille van verbouwingswerken verhuisde de dojo van de parochiezaal “Ten Aerenkorf” naar de zusters. Of beter: naar de turnzaal van het Salus Nostra. En daar trainen we vandaag nog.Vanaf het seizoen 91-92 nam Chris Vermeulen de titel van Sensei waar en werden de jeugdigen later ook opgeleid door Luc Rombouts, Tom Verstappen, Gert Gevers, e.a..

Voor het seizoen 93-94 noteren we een wisseling van verbond. Met een belofte tot meer samenwerking en uitwisseling met andere Ju Jutsu clubs gingen we in zee met de “Vlaamse Vechtsport Associatie vzw”. Al doende werden we aanvaard onder de naam Ko Bujutsu wat het voordeel bood onze eigen huisstijl te creëren.

Voor de volgende bladzijde in onze geschiedenis gaan we naar het seizoen 99-2000. Chris Vermeulen gaf de sensei-fakkel bij de volwassenen over aan broer Michel Vermeulen. Tom Verstappen vertrouwde de jeugdige Ju Jutsu-ziel toe aan Guido Melis. Luc Rombouts had zodanig veel over te dragen dat we er maar direct een duo voor in de plaats namen. Voortaan zouden Walter Dausy en Nicole Geerts samen het reilen en zeilen van de club in goede banen lijden. En nee, dit is geen schreiffout.

In 2002 noteren we de terugkeer van Tom Verstappen als sensei bij de jeugd. Dan start ook de zoektocht naar een nieuw verbond. De vooruitzichten op uitwisseling met andere Ju Jutsu clubs kon niet gerealiseerd worden binnen de “Vlaamse Vechtsport Associatie vzw”. Tom brengt ons uiteindelijk in contact met Tony Berkmans en Eliane L´heureux. Ook wij zijn gelukkig als we merken dat het vrijwel meteen klikt. Hiermee eindigt de zoektocht in juli 2003, Tai-Iku sluit zich aan bij Kokodo-Renmei. Dit is een internationaal verbond dat in Europa geleid wordt door Soke Antonio Garcia en ook afdelingen heeft in Azië en Amerika. De beoefende stijl is Hakko Denshin Ryu wat zoveel wil zeggen als “back to the roots of Hakko Ryu”.

In de Kempen trainen we nu samen met de clubs uit Turnhout en Dessel. Dit alles onder het wakend oog en zalvende hand van Shihan Tony Berkmans.

En Jef zag dat het goed was.

Inmiddels schrijven we 2006 en we zien onze regio verrijkt door de aansluiting van de jujutsuclub uit Retie

En Jef zag dat het nog beter kon.

Tijden staan niet stil. Clubs evolueren, leden worden ouder, nieuwe leden dienen zich aan. Eind seizoen 2012-2013 moet Tai-Iku noodgedwongen hun vertrouwde dojo in Achterbos verlaten door de toegenomen financiële druk vanuit de KOM. Een alternatief wordt gevonden in de polyvalente zaal van het Sint-Jan Berchmanscollege in Mol voor de trainingen op donderdag. En in de sportzaal De Brasel in Dessel voor trainingen op dinsdag. Op dinsdag wordt er samen getraind met onze zuster-club SHINJUKAN.

We zijn inmiddels 2 jaar verder en de voorlopige oplossing heeft een definitief karakter gekregen. Het trainen op deze 2 locaties biedt zo zijn voordelen. Dus hebben we van de nood een deugd gemaakt.

Eind seizoen 2017 – 2018 hebben we onze leden geraadpleegd en mede door een instroom van jong volwassenen ging de voorkeur uit naar de dojo in Mol ook voor de trainingen op dinsdag. Wij danken onze collega’s uit Dessel voor het feit dat we hen 3 seizoenen lang gezelschap mochten houden op dinsdag.

Eind seizoen 2021-2022 en door Corona perikelen, een langere opleiding dan voorzien, behaalde onze sensei de graad van Shihan (5e Dan) .